כתבה בקול הכפר
הסכיזופרניה היא הקשה מבין מחלות הנפש. היא פוקדת כאחוז אחד מאוכלוסיית העולם ללא קשר למיקום הגיאוגרפי, למצב הכלכלי, ליחס לדת, לצורת המשטר או לכל פרמטר אחר. זו מחלה שמתחילה בדרך כלל בין גיל ההתבגרות לבין הבגרות המוקדמת.
יש צורות שונות של המחלה, והסימפטומים שלה יכולים להיות שונים מחולה לחולה. הביטויים שלה יכולים להיות מחשבות שווא שלא ניתנות לשינוי על ידי נימוקים הגיוניים. לפעמים החולה שומע קולות. תוכן המחשבות שונה מחולה לחולה, ובדרך כלל משקף את המתרחש בעולמו הפנימי.
חולים אחדים מרגישים נרדפים, אחרים מרגישים את עצמם בעלי כוחות על טבעיים - כמו יכולת לשדר או לקלוט את מחשבותיהם של אחרים. בשלב החריף של המחלה החולה פועל לעתים על פי המחשבות והקולות הללו, ובדרך זו עלול לסכן את עצמו או את האנשים בסביבתו. במקרים כאלה חלק מהחולים מסרבים לקבל טיפול, ולפסיכיאטר המחוזי נתונה סמכות להורות על אשפוז ובדיקה של אותו חולה שמסכן גם את עצמו וגם את זולתו - גם אם זה נוגד את רצונו.
סכיזופרניה - היא מחלה כרונית שאינה עוברת בעצמה, או בעזרת שיחות בלבד. שלבים כרוניים של המחלה מאופיינים בדרך כלל בניתוק קשר מהסביבה, חוסר מוטיבציה ויכולת לבצע פעולות הדורשות התמדה, יוזמה, גמישות מחשבתית. אצל רבים מהחולים עם השנים הרגש נעשה שטחי, ההתנהגות מוזרה במידה זו או אחרת, הקשרים החברתיים הישנים מתנתקים וחדשים לא נוצרים.
כדי לעצור את התהליך הטבעי של ההתדרדרות הנפשית הפיזית והחברתית, החולה צריך להיות מטופל באופן קבוע בכל המישורים הללו. טיפול תרופתי מארגן את החשיבה, מונע מחשבות שווא והזיות, ובדרך זו מאפשר למטופל להשתתף ביעילות בשיקום מקצועי וחברתי. חלק מאלו שעברו את השיקום מסוגלים להשתלב במקומות עבודה רגילים, ליצור זוגיות. אחרים נשארים עם נכות נפשית לכל חייהם.
למרות שהמחלה היא כרונית וקשה, עם כיוון כללי של התדרדרות לאורך שנים, החולים הללו אינם שונים מחולים במחלות כרוניות אחרות. אם הם מטופלים ומשוקמים הטב, התנהגותם וכישוריהם יכולים להישמר במצב תקין, או כמעט תקין לאורך שנים.
קיימים בתי חולים ומרפאות שמטפלים בחלק הרפואי והפסיכולוגי של המחלה. מוסדות שיקום שונים עוסקים בהקניית הרגלי עבודה, בלימוד מקצוע ובשיקום מקצועי. ארגונים וולונטריים ועמותות שונות דואגים לפעילות החברתית של החולים. מידע שימושי רב ופורומים שונים של אנשי מקצוע ונפגעי המחלה עצמם קיימים באינטרנט. כל אלו מאפשרים לשנות את הסטיגמה החברתית שהייתה קיימת סביב מחלות הנפש ולפרוץ את הבידוד החברתי סביב אותם אנשים שחלו.
ד"ר מרק רויטמן- פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, מנהל מכון השרון - אבחון, יעוץ וטיפול נפשי בכפר סבא 29.01.2004
כל הזכויות שמורות למכון השרון