שני, 13 מאי 2013 13:40

השפעות של האינטרנט על הנפש

נכתב על ידי 
דרג את המאמר
(0 votes)

 

ד"ר מרק רויטמן- פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, 'מנהל מכון השרון- אבחון, יעוץ וטיפול נפשי '- כפר סבא

 

מראיינת לירן מאירוביץ- אתר I feel good

 


14.2.2008

 

 

האם בעבודתך הקלינית בתור פסיכיאטר ופסיכותרפיסט אתה נתקל בהפרעות נפשיות הקשורות לשימוש באינטרנט, למשל התמכרות לרשת?

 

 

בקליניקה אני רואה אנשים עם בעיות שונות. אצל רובם קיים קשר הדוק בין הסבל שהם חווים לתופעות חברתיות למיניהן. כיום אין כמעט אדם שלא מחובר לרשת האינטרנט. הקשר בין הרגלי השימוש ברשת לבין נפשם של בני האדם תופס חלק גדול יותר ויותר בחדר הטיפולים.

 

 

אנחנו שומעים עוד ועוד על אנשים שכול זמנם מעבירים מול המחשב והאינטרנט על חשבון דברים אחרים בחיים מה דעתך על השפעת האינטרנט על נפשם של בני אדם

 

 

לפי דעתי, המצאת האינטרנט שווה בהשפעה שלה על האנושות להמצאות בסדר גודל של המצאת גלגל, או המצאת הכתב, או בתקופה המודרנית להמצאת חשמל.

 

אנחנו עוד לא יודעים אפילו חלק קטן מהתמורות שהתפתחות האינטרנט והשימוש בו יגרמו לחברה האנושית ולפרטים בה.

 

כבר היום חייהם של בני אדם השתנו פלאים בהשוואה למה שהיה רק לפני חמש עשרה שנה. כבר היום אדם יכול לקבל מידע מכול סוג באופן מיידי, ליצור קשר עם בני אדם בקצה האחר של הגלובוס מבלי לצאת מהבית או המשרד. אדם יכול להביע את עצמו בנושאים שונים לפני קהלים גדולים או לנהל שיחה אינטימית אחד על אחד. יתרה מזאת אנשים יכולים לנהל שיחות וידאו עם כל אדם בעולם במחיר התחברות לרשת. ומה עם האפשרות לראות כול נקודה בעולם מהכורסא? ספרים, מוסיקה, כתבי עת, סרטים - וכל זה בלי לצאת מהבית.

 

אפילו בשביל להכיר בן או בת זוג לא צריך ללכת רחוק. המון עבודות היום אפשר לבצע מהבית, אפילו לנהל סחר בינלאומי. זה רק חלק מה אפשרויות שקיימות באינטרנט כבר היום.

 

בחברה שלנו האינטרנט נמצא כמעט בכול בית. זאת אומרת שהשפעתו טוטאלית. כל ההתפתחויות האלה, הן מאוד מהירות במונחים של הסתגלות של החברה והפרט. שינויים כאלה לא יכולים שלא להשפיע על נפש של בני האדם.

 

יחד עם האפשרויות הרבות שנותן אינטרנט לפיתוח אישי, קיימות גם סכנות הכרוכות בו. בין הסכנות לנפש של בני אדם - הם סטרס תמידי מהתפוצצות המידע, חשיפה להשפעות שליליות כמו אלימות, מרמה, סטיות מיניות.

 

פלג מסוים באוכלוסיה משתמש באינטרנט בצורה שמזיקה לבריאותו הנפשית, כמו התעסקות כפייתית, רבת שעות בפונקציות שוליות שקיימות באינטרנט, כמו צפייה בפורנוגרפיה, חיפוש אחרי מין וירטואלי, הימורים, צ'טים, בלוגים, משחקים שונים.

 

 

כיצד תגדיר התמכרות לאינטרנט ומה ההבדל בין ההתמכרות והעיסוק הכפייתי?

 

 

 

במושגים "התמכרות לאינטרנט" ו"עיסוק אובססיבי (כפייתי) באינטרנט" משתמשים לסירוגין בהתייחס לאותן תופעות. אני מעדיף להשתמש במושג התעסקות כפייתית. את המושג "התמכרות" אני מעדיף לשמור לשימוש בלתי ניתן לשליטה של חומרים פסיכואקטיביים כמו ניקוטין, אלכוהול, סמים מסוגים שונים ותרופות מסוימות שלא לפי המלצת הרופא.

 

התעסקות כפייתית באינטרנט אני מגדיר כעיסוק בלתי נשלט בפונקציות מסוימות של האינטרנט על חשבון עיסוקים אחרים באינטרנט או בחיים. למרות מודעות לכך שהעיסוק הכפייתי גורם לנזק, אדם לא מסוגל להימנע מהפעילות המזיקה.

 

לדוגמה: תלמיד או סטודנט ניגשים לאינטרנט כדי להכין עבודה מדעית, שיעורי בית, אבל במקום זה נכנסים לאתרים פורנוגרפיים ונשארים שם שעות רבות וזאת למרות רגשי אשם ועל חשבון השיעורים שהיו צריכים להכין.

 

דוגמה אחרת: עקרת בית שמבלה כל היום בצ'טים ובאתרי היכרויות. בהרבה מקרים, היא רק משמינה מהישיבה רבת שעות מול המחשב. בדרך זו היא פוגעת בבריאותה, בילדיה ובחיי המשפחה שלה. היא חייה בעולם דמיוני, פוחדת לצאת מהבית, מפתחת חרדה חברתית.

 

גבר שמרגע שנכנס הביתה אחרי העבודה ועד אמצע לילה מאונן מול סרטים פורנוגראפיים וזאת על חשבון הקשר עם אשתו ועם הילדים. בהדרגה, גם התפקוד שלו בעבודה יורד והוא מאבד את עבודתו, נכנס לדיכאון.

 

כמובן, לתופעות האלה אפשר לקרוא הפרעה אם היא חוזרת על עצמה לעיתים קרובות, לוקחת את מרבית הזמן על חשבון דברים חיוניים אחרים.

 

 

מה ההבדל בין האובססיה לאינטרנט ואובססיות אחרות.

 

 

למעשה אין הבדל. גם לפני המצאת האינטרנט וגם כיום היו וישנם התעסקויות אובססיביות: בספורט, בעבודה, סקס, הימורים. אנשים עם מבנה אישיות כזו או אחרת, חשכים כאלה או אחרים, עם הפרעות חרדה או דיכאון נוטים להיתפס לפעילויות כפייתיות כאלה. אינטרנט מאפשר לאנשים האלה לפתח את ההפרעות שלהם בקלות, בסתר, מבלי להתאמץ.

 

 

מה דעתך על כך שבארה"ב יש פסיכולוגים שמעוניינים שתופעה זו תוכר כהפרעה קלינית?

 

 

זה נובע ככל הנראה מחובת חברות הביטוח הרפואי לטפל בבעיה מרגע שהיא מוכרת כהפרעה קלינית. כמובן, זה יקל על האנשים הסובלים לפנות לקבלת עזרה ויתרום לפרנסה של אנשי מקצועות בריאות הנפש.

 

 

ממה נובעת לדעתך ההתמכרות לרשת? האם יש איזשהו הסבר כולל לתופעה או שכל מקרה לגופו (למשל: חדרי צ'אטים, משחקים און ליין, אתרי סקס)

 

 

בכול המקרים לאדם צריכה להיות נטייה להפרעה כפייתית. סוג ההתעסקות תלוי באופי, במבנה נפשי, בתחומי העניין. האינטרנט פשוט נותן אין ספור אפשרויות לפתח את האובססיה, במרחק נגיעה.

 

באינטרנט קל יותר להסתיר את הפתולוגיה מהסובבים. בזמן שבני המשפחה חושבים שהיושב על יד המחשב לומד, מכין שיעורים, מסיים פרויקט דחוף, מרחיב את אופקיו, אדם הנגוע באובססיה שורף את זמנו על פעילות חד גונית כמו צפייה בפורנוגרפיה, צ'טים סתמיים, משחק ללא סוף. כמובן, כל זה למרות המודעות של הנזק שהוא גורם לעצמו, כאשר הוא מזניח עבודה, לימודים, משפחה, בריאות.

 

 

מהן דרכי הטיפול בתופעה?

 

 

האמת היא, שהטיפול בהפרעות כמו התעסקות אובססיבית באינטרנט לא פשוט כלל. קודם כול בגלל שאנשים ממעטים לפנות לטיפול. בהרבה מקרים מי שפונה, זה בני משפחה שמגלים בדרך כלל מאוחר מדי שלאדם קרוב אליהם יש בעיה.

 

הסובלים עצמם פונים רק כאשר ישנן בעיות משניות לעיסוקם הכפייתי באינטרנט. למשל: אדם מאבד את מקום עבודתו, בן זוג מאיים בגירושין, אדם מפסיד כל הונו בהימורים באינטרנט, משטרה עולה על עיסוקים לא חוקיים, כמו עיסוק בחומרים פדופיליים.

 

סיבות אחרות לפנייה הן דיכאון, חרדה, פוביה חברתית. ראיתי גם אנשים שנמצאים במשבר מדחייה במערכת יחסים שהיא לגמרי וירטואלית.

 

ברוב המקרים האדם שבא לטיפול, לא מזכיר מרצונו את האובססיה, אלא רק את הסימפטומים והבעיות מסביב. המטפל צריך להיות קשוב מספיק ורגיש כדי לדעת מתי ואיך לשאול את השאלות הנכונות כדי לאפשר למטופל להיפתח ולא להגביר את ההכחשה של הבעיה, האופיינית לאנשים עם העיסוק הכפייתי.

 

בעיה נוספת היא חוסר התמדה בטיפול. אדם שבא לא מרצונו, נוטה להפסיק את הטיפול כאשר הוא נדרש לבצע שינויים באורח החיים שלו. גם שיפור במצב לעיתים מפחיד את האנשים והם נוטים לברוח מהטיפול.

 

הטיפול עצמו צריך להיות תפור לפי צרכיו של האדם הספציפי והבעיות שלו. המרכיבים החשובים של הטיפול הם פסיכותרפיה מסוגים שונים שנועדה להעלות את המודעות לבעיה ולנזק שהיא גורמת, להרחיב את עולמו של הסובל, שבדרך כלל עובר צמצום ובריחה מן המציאות, ועירוב בני משפחה בטיפול, היות ולעיתים הם בצורות לא מודעות תורמים לבעיה וגם נפגעים ממנה. במקרים מסוימים יש צורך בטיפול תרופתי נגד האובססיה, דיכאון, חרדה חברתית.

 

 

האם יש מקום להעיר לילד שנמצא מעל 4 שעות ברשת (כאשר ההנחה ששם הוא "נפגש" עם חבריו) בצ'יטוט באי.סי.קיו, במשחקים מקוונים ?

 

 

לא ניתן לענות לשאלה הזאת ב'כן' או 'לא'. שיחות עם חברים יכולות להיות חשובות מאוד בהתפתחות הנפשית, האינטלקטואלית והחברתית. בצ'ט ובבלוג ילד לומד לבטא את המחשבות והרגשות שלו במילים ובכתב.

 

כמובן, חשוב מי החברים, ומה נושאי השיחות והטקסטים. זה כמו לשאול אם טוב שילד יבלה ארבע שעות עם החברים או לא.

 

מצער מאוד שבמקרים רבים במקום לעודד יכולת ביטוי מחשבות ורגשות במילים ובכתב, התפתחה התופעה שבעת התכתבות באינטרנט לא שומרים על כללי דקדוק, אין פסיקים ונקודות, במקום לתאר שמחה או עצב, שולחים אייקונים של סמיילי. לדעתי, זה מרוקן את עולמם הפנימי של הילדים והמבוגרים במקום להעשיר אותו.

 

גם משחקים מקוונים יכולים לפתח דמיון, קואורדינציה, יכולת חשיבה ותכנון. הכול תלוי במינון, באופי ההתעסקות, באופייה של החברה איתה ילד יוצר קשר ברשת.

 

תפקיד ההורים לגמרי לא פשוט. כמו בעולם שלפני העידן האינטרנט, ההורים צריכים להיות קשובים למצבי רוח של הילד, ללמד אותו איך להימנע מסכנות ומפגיעות. ההורים יכולים לחזק את הילד, להעלות את תחושת הערך העצמי כאשר ילד נפגע מעלבון, מחרם, מבגידה של חברים, אם זה מתרחש בכיתה, במגרש משחקים או ברשת.

 

 

ברשת ניתן למצוא גם אוזן קשובה ואפשרות להתייעץ ובכל זאת להישאר אנונימיים (פורומים, אתרי הכרויות) מה דעתך על כך - האם זה מחריף תופעה קיימת או שמא כלי נפלא שפותח ערוץ תקשורת נוסף ביצירת קשרים חברתיים?

 

 

גם לזה אין תשובה חד משמעית. ישנם פורומים שיכולים לספק תמיכה, ואחרים יכולים ללמד ילד במצוקה איך להתאבד. אפשר לקבל עצה כיצד לבנות פצצה, ואפשר לקבל עצות על אורח חיים בריא. אפשר למצוא אהבה לכול החיים ואפשר לפתח אובססיה למין מנוכר, חד פעמי, מסוכן או סוטה. רשתות חברתיות יכולות לקדם תחושת שייכות, להפיג בדידות אצל אנשים עסוקים או להפוך לאובססיה, כאשר אדם מבזבז שעות על שיטוט סתמי על חשבון עבודה, לימודים, פעילות גופנית, התפתחות אישית.

 

לסיכום, הייתי אומר שהשימוש באינטרנט הוא גם אתגר וגם סכנה לחברה האנושית ולפרט. כמו עם המצאות גאוניות אחרות, על החברה ועל בני האדם להחליט איך להשתמש בהם. גם המצאת הדינמיט אפשרה לפוצץ סלעים ולבנות דרכים ומסילות ברזל, אבל גם לבנות פגזים ופצצות שהרגו רבבות. כמו ההתפתחות של פיזיקה גרעינית שמאפשרת הפקת חשמל, אבל גם נשק להשמדת המונים. אפילו כלי שכל כך התרגלנו אליו - המכונית, מאפשרת במהירות ובנוחות להגיע ממקום למקום, אבל גם אחראית ליותר מקרי מוות מהתקפי לב וסרטן גם יחד.

 

גם לאינטרנט יש את היתרונות והסכנות שלו, ביניהן שימוש אובססיבי, או אם את רוצה לקרוא לזה כך, התמכרות לשימוש בו. על החברה ועל הפרט לפתח את כללי הזהירות והבטיחות בשימוש באינטרנט, כך שהתועלת תגבר על הנזק והסכנות.

 

כל הזכויות שמורות למכון השרון

 

Read 45805 times Last modified on שלישי, 12 נובמבר 2013 07:45
ד"ר מרק רויטמן

מומחה לפסיכיאטריה, פסיכותרפיה, טיפול מיני והיפנוזה